Dunavecse-Fehéregyházi lemezes tarsoly

Dunavecse-Fehéregyházi lemezes tarsoly
Dunavecse-Fehéregyházi lemezes tarsoly

Dunavecse-Fehéregyházi lemez
Lelőhely: Bács-Kiskun megye. Dunavecse községhez közeli egykor Csanádfehéregyháza, később Kecskemét-fehéregyháza puszta néven is ismert terület.

Meglelése: 1910-ben homokbányászás közben előkerült sír leletei közül csak az 1. sír tarsolylemeze jutott el Kecskemétre, Kada Elekhez, aki további 23 sírt tárt fel a területen. A lemez előkerülésekor pereme több helyütt megsérült. A temető helyét ma már nem ismerjük. A tarsolylemez kivételével a többi lelet a II. világháborúban megsemmisült.

Képi világ: Öt részre tagolt, egykor ékköves díszítésű tarsolylemez, rombusz alakú középmezejének díszítését a középpontban lévő lyukból kiinduló, virágsziromszerűen kibomló palmettacsokor alkotja. E motívum a veretes tarsolyok bújtatós középveretét idézi. A középen lévő lyukban, a megtalálók elmondása szerint „fehéres fényes kő vagy üveg" volt, amely még Kecskemétre kerülése előtt elkallódott. A középmező befelé ívelődő „gyöngysor" keretét a felső sarok, illetve az alsó ívek felé irányuló, összefonódó palmettacsokrok övezik.

Leltárba vette: Katona József Múzeum, Kecskemét - 55.41.588.
69,58
Zu den Favoriten
Empfehlen
Drucken
Artikel vergleichen
Fragen zum Artikel
Beschreibung
Daten
Beschreibung
Dunavecse-Fehéregyházi lemezes tarsoly
Készítője: Nyers Csaba
Fekete, kézzel fűzött bőr tarsoly, lemez színe ezüstös-antikolt.
Tarsoly mérete: kb. 14 cm x 17 cm
Daten
Artikel-Nr.
916689
WebShop System